Начин на приготвяне
Мързелива мъжка мусака - защото е без предварително запържване, което само усложнява рецептата и я прави по-мазна, но не и по-вкусна.
Защо мъжка - защото времето, което ще отделите е само в рязането на продуктите, а това на мъжете определено им се отдава много добре!
В тавичката сипваме олиото и го разнасяме хубаво. Обелваме картофите и морковите, нарязваме ги на ситно, обелваме кромида, нарязваме го и него на ситно и прехвърляме всичко в тавата. Зелената чушка също се накълцва на ситно заедно с тиквичката и се хвърлят в тавата.
Каймата се слага в голяма купа, сипва се гореща вода (около 3-4 ч.ч.), с ръце или вилица хубаво се размачква, за да стане на каша. Добавя се червеният пипер, чубрицата, сол, черен пипер и кимион и отново се разбърква.
Сместа се сипва в тавата при зеленчуците и всичко отново се разбърква хубаво. Зеленчуците трябва да са покрити с течността, ако не - доливате още малко гореща вода, колкото да се покрият и пак разбъркайте.
Тавичката се вкарва във фурната, която е предварително загрята на 220 градуса с включен вентилатор, пече се около 35-40 минути. От време на време тавичката се изкарва и сместа се разбърква с лъжица, за да се изпече равномерно. По желание, когато е готово, преди да сложите заливката, нарежете двата домата на тънки шайби и запечете за 5 минути.
Заливката приготвяме, като разбъркваме брашното с киселото мляко, добавяме яйцата, заквасената сметана, крема сиренето (по желание), малко сол, пресованата скилидка чесън и содата за хляб.
Всичко се разбърква много хубаво и с помощта на лъжица сместа се посипва равномерно върху мусаката. Когато всичко е залято, с лъжицата дупнете мусаката през заливката до дъното на тавичката на няколко места, за да влезе част от заливката в нея и да не стои като залепен слой най-отгоре.
Върнете във фурната за още 15- 20 минути или до получаването на приятна златиста коричка. Украсете с клончета магданоз при сервиране и с лъжица заквасена сметана.
Коментари