Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мързелива мъжка мусака

Мързелива мъжка мусака

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Мързелива мъжка мусака
Снимка: Зори
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Дайте рецептата на мъжа си и излезте на кафе с приятелки - той ще се справи и сам"

Необходими Продукти

  • кайма - 600 г смес (свинска+телешка)
  • картофи - 1 кг
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 1 голяма глава или 2 по - малки
  • олио - 6 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • чубрица - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • тиквички - 1 бр. по - малка
  • домати - 2 бр. зрели (по желание)
  • чушки - 1 бр. зелена
  • кисело мляко - 1 кофичка (400 г)
  • чесън - 1 скилидка
  • крема сирене - 1/2 пакетче от 125 г (по желание)
  • заквасена сметана - 7 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 2 с.л.
  • сол - на вкус
  • сода за хляб - 1/4 ч.л.
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Мързелива мъжка мусака - защото е без предварително запържване, което само усложнява рецептата и я прави по-мазна, но не и по-вкусна.

Защо мъжка - защото времето, което ще отделите е само в рязането на продуктите, а това на мъжете определено им се отдава много добре!

В тавичката сипваме олиото и го разнасяме хубаво. Обелваме картофите и морковите, нарязваме ги на ситно, обелваме кромида, нарязваме го и него на ситно и прехвърляме всичко в тавата. Зелената чушка също се накълцва на ситно заедно с тиквичката и се хвърлят в тавата.

Каймата се слага в голяма купа, сипва се гореща вода (около 3-4 ч.ч.), с ръце или вилица хубаво се размачква, за да стане на каша. Добавя се червеният пипер, чубрицата, сол, черен пипер и кимион и отново се разбърква.

Сместа се сипва в тавата при зеленчуците и всичко отново се разбърква хубаво. Зеленчуците трябва да са покрити с течността, ако не - доливате още малко гореща вода, колкото да се покрият и пак разбъркайте.

Тавичката се вкарва във фурната, която е предварително загрята на 220 градуса с включен вентилатор, пече се около 35-40 минути. От време на време тавичката се изкарва и сместа се разбърква с лъжица, за да се изпече равномерно. По желание, когато е готово, преди да сложите заливката, нарежете двата домата на тънки шайби и запечете за 5 минути.

Заливката приготвяме, като разбъркваме брашното с киселото мляко, добавяме яйцата, заквасената сметана, крема сиренето (по желание), малко сол, пресованата скилидка чесън и содата за хляб.

Всичко се разбърква много хубаво и с помощта на лъжица сместа се посипва равномерно върху мусаката. Когато всичко е залято, с лъжицата дупнете мусаката през заливката до дъното на тавичката на няколко места, за да влезе част от заливката в нея и да не стои като залепен слой най-отгоре.

Върнете във фурната за още 15- 20 минути или до получаването на приятна златиста коричка. Украсете с клончета магданоз при сервиране и с лъжица заквасена сметана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
513
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Страхотна!
13.09.2022 13:59
Потребител#176785
Потребител#176785
И ако това е мързелива мусака, здраве му кажи....
07.11.2017 12:41
12
1
Покажи всички подкоментари