Начин на приготвяне
Почистваме цветовете и отстраняваме дръжките от съцветията. Поставяме ги в гевгир и ги обливаме еднократно под течаща струя вода.
Изсипваме почистените цветове в голям стъклен буркан и доливаме водката, като се стремим цветовете да са покрити с алкохол, за да не потъмняват, въпреки че само по себе си потъмняването не променя вкуса на ликьора.
Затваряме буркана и оставяме на тъмно и хладно място за около 40 дни. Цветът на ликьора става по-наситен при по-дългото отлежаване на ароматните цветове в алкохола.
След този период прецеждаме цветовете и към настойката добавяме захарта. Всеки ден разклащаме буркана, докато количеството захар се разтопи.
Съхраняваме в бутилка за предпочитане на тъмно място. С времето ликьорът придобива цвят на тъмен кехлибар.
Лек, сладък ликьор с аромат на слънце и вкус на топло лято. С него споделете спокойните хладни вечери с кубче лед и лимон.
Ароматна добавка за пунш или чай, като зимна стопляща почерпка, съхранила в себе си спомените за летните дни! Наздраве от мен!