Начин на приготвяне
Кайсиите се почистват от костилките и се слагат на котлона да се сварят заедно с една и половина чаша вода и шест супени лъжици захар. Оставят се няколко пресни кайсии за декорация. След като се сварят се прецежда полученият компот.
Плодът се пюрира. За жълтата част може да се използва само кайсиевото пюре. Аз обаче използвах бистрата част и една лъжица от пюрето (исках жълтата част да изглежда по-прозрачна, така че спокойно може да се използва сокът на един компот).
Докато се варят кайсиите се накисва с малко вода желатинът, за да набъбне, след което се слага на водна баня, за да се втечни. Прибавя се към още топлият сироп от кайсиите. Разбърква се хубаво и се връща на котлона за няколко минути. Сместа не трябва да завира.
След като се поохлади се разпределя в чаши, които се поставят наклонени в хладилника. За целта трябва да се подпрат на нещо. Оставят се така докато мусът се стегне.
За бялата част сметаната се слага в тенджера, добавя се захарта, поставя се на котлона, на ниска степен, докато започне да завира и се разбърква от време на време, за да не загори.
Когато сметаната започне да завира, се маха от котлона, и на тънка струйка, разбърквайки постоянно, се добавя към нея млякото и желатинът. Желатинът първо се накисва както е описано по-горе, после се втечнява на водна баня.
След това тенджерката се връща отново на котлона за няколко минути, но без да завира!
Готовата панакота се разлива в чашите със стегналия вече кайсиев мус и се оставя да се охлади отново добре в хладилника, докато се стегне и бялата част. Сервира се гарнирана с прясно нарязани кайсии.