Начин на приготвяне
В керамична купичка сложете половината кубче мая, сипете захарта и хубаво разтъркайте с лъжицата, трябва да се получи течна консистенция. Добавете една чаша от топлото мляко, но не много горещо за да не пресечете маята, разбъркайте и поръсете с брашно - толкова, колкото да се покрие и не се вижда течността.
Покрийте с една чиния и оставете настрана да се активира. Пресейте брашното и към него добавете солта, направете кладенче и също дръпнете настрана, докато разбиете яйцата с киселото мляко и останалото прясно мляко, олио. В кладенчето започнете да сипвате от млечната смес, като постоянно разбърквате, изсипвате и активираната мая, бъркате с голяма лъжица докато можете.
Започвате да месите с ръце и прибавяте по малко от пресятото брашно, толкова че като съберете тестото на топка и набодете с пръст да започне да се връща, а не да остане или да лепне. Така по този начин ще разберете дали е нужно още брашно на тестото.
Преместете тестото в купа намазана с олио, тестото също го намажете и покрийте с кърпа, сложете го в топло помещение да втасва. От готовото тесто започнете да оформяте топки колкото малка ябълка, всяка топка разточвате на малка обла кора. Взимате една кора по средата, поставяте парче от шунката, което е нарязано не много тънко.
Кашкавала и топеното сирене нарязвате на парчета и върху шунката слагате по парче кашкавал и топено сирене, ако обичате повече да преобладава единия продукт наблегнете на него. Добавете от кетчупа и поръсете със самардала. Намажете краищата на облата кора с разтопено масло и дръпнете настрана.
Другата обла кора набрашнете с повече брашно и с ролер за тесто оформете, за да получите решеткова кора, сложете върху предната и леко притиснете краищата, за да се слепят с маслото, разрежете на осем части както се вижда от снимката. Всяко отделно листенце прищипете с пръсти отдолу, за да получите листенцата на цветето.
Така процедирайте с всички кори и две по две ги съберете, оформените цветчета сложете в тави покрити с хартия за печене, покрийте ги и оставете да втасат. Когато удвоят обема си ги намажете с разбития жълтък, мляко и олио. С микса от семена поръсете само около центъра на цветчето.
Загрейте фурната на 170 градуса, сложете първата тава, от това тесто излизат доста цветчета затова ще трябва да си приготвите поне три или четири тави. Печете ги до хубав златист цвят, ако е нужно или се съмнявате дали са изпечени добре, можете да пробвате с дървено шишче.
След изпичането им ги прехвърлете на решетка за да изстиват без да се запарват. Още топли ги намажете с масло за вкус и блясък. Тази рецепта е подходяща за детски рожден ден и други поводи, закуски.
Коментари