Начин на приготвяне
Почистваме лука и го нарязваме на ситно. Моркова и картофите белим и нарязваме на кубчета. Гъбите нарязваме на филийки или на ситно.
Цвеклото и тиквичката белим и настъргваме на едро ренде. В зехтин или олио (2-3 с.л.) слагаме лука и моркова. Наливаме вода и задушаваме докато останат на мазнина.
Когато започнат да се запържват, прибавяме гъбите, картофите, цвеклото и тиквичката. Ръсваме черен пипер, разбъркваме няколко пъти и наливаме топла вода (1 литър или повече).
Прибавяме гъбен бульон, дафинов лист и скилидка чесън. Варим борша до готовност на зеленчуците. Когато са сварени, прибавяме разредено с малко вода доматено пюре.
Прибавяме и нарязан пресен магданоз и готвим супата още минута или две. Може да долеем и още вода при необходимост.
Изваждаме дафиновите листа от готовия борш. Сервираме борша, поръсен с още нарязан пресен магданоз и супена лъжица заквасена сметана.
Зеленчуковият борш с гъбен бульон е вкусен както топъл, така и охладен.