Начин на приготвяне
Натъркайте месото с черен пипер и оставете на стайна температура, докато през това време си подготвите останалите продукти.
Обелете и нарежете лука, целината, домата, чесъна и чушката на много ситно. Аз обичам да ги меля почти на кашичка, защото така ще се придаде и известна гъстота и плътност на ястието и няма да бъде нужно допълнително добавяне на брашно за тази цел.
Запържете в загрятото на умерен огън олио за около 3-4 минутки и добавете телешкото, нарязано на парченца, дафиновите листа и карамфила. Увеличете огъня и пържете още 3 минутки или докато месото промени цвета си.
Сипете доматеното пюре и червения пипер и бъркайте за кратко, след това налейте топла вода или телешки бульон, толкова че да покрива поне 3 пръста продуктите. Посолете на вкус и варете 1 час на тих огън.
Обелете картофите и ги нарежете на едро, морковите направете на кръгчета, а тиквата на по-малки кубчета.
Сложете в ястието първо морковите, а след 10-15 минути и тиквата и картофите. Вода или бульон си доливайте, колкото е необходимо.
Продължете варенето под капак за още около 40 минути на слаб до умерен огън. Проверявайте си зеленчуците и месото и имайте предвид, че ако сте ги нарязали на по-ситно, може да са готови и по-рано. Идеята е всичко да се сготви на бавен огън, за да стане още по-вкусно.
Подправете готовото телешко варено със сушен или пресен магданоз и поднесете.
Добър апетит!
* Една малка забележка или по-скоро съвет - тъй като карамфилът е подправка с доста силен аромат, съветвам по средата на варенето да отстраните повечето или всички зрънца/цветчета. Той вече ще е пуснал есенцията си и ще е отдал своят принос за гозбата.
Лесно се премахва, тъй като изплува винаги на повърхността и не е проблем да се отстрани.