Начин на приготвяне
В топлата вода се разтваря маята заедно със солта и захарта. В пресятото брашно се прави кладенче и в него се сипва сместа с мая и 3-те лъжици разтопено масло. Замесва се меко тесто, като при нужда може да се добави още брашно, за да не лепне.
Тестото се оставя за около 15 минути да си почине и след това се разточва. Маслото за намазване трябва да е меко. Разделя се на половина. Разточеното тесто се намазва с половината от маслото, сгъва се напречно през средата, след това отново се намазва и прегъва.
Процедурата се повтаря, докато половината масло се изчерпа и се получи кубче от тестото. Полученото кубче се увива във фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник да стегне за около 30 минути или във фризер за 10-15 минути.
След като се извади от хладилника се повтаря същата процедура с другата половина от маслото. И отново престоява в хладилника. От това тесто на мен ми излязоха около 30 малки кроасанчета. Част от тестото може да се замрази и да се ползва друг път.
За оформянето на кроасанчетата:
Част от тестото се разточва и се реже на триъгълници. Натуралният шоколад се разтопява на водна баня и с него се намазват триъгълниците.
Другата част също се разточва и нарязва на триъгълници, но се намазва леко с фъстъчено масло.
Навиват се по-стегнато като кифли и се изпичат в предварително загрята фурна на 200 градуса, за около 20 минути.
Когато станат готови и докато са още топли се намазват с разтворен желатин и се поръсват с настърган шоколад или натрошени лешници/фъстъци.
Мини кроасаните с шоколад или фъстъчено масло са страхотни!