Начин на приготвяне
Франзелата нарязваме косо на тънки резени. Подреждаме в тава върху хартия за печене, напръскваме със зехтин и натриваме със чесън. Печем във фурна до получаване на приятен загар. Ако е необходимо обръщаме.
Хайверът, който ще разбиваме, трябва да е добре съхранен и узрял. Аз го съхранявам в хладилник с много сол, докато узрее - зрънцата трябва да станат оранжеви. Ако е много солен, може да се измие от солта.
В подходящ съд започнете разбиването на хайвера с помоща на миксер - с бъркалките. Захванете го с тънка струйка олио и така разбивайте и доливайте олио, колкото поеме. В края прибавете лука, нарязан на ситно, не с блендер, за да не стане воден, а ситно нарязан.
Добавете и сварения грис /аз го сварявам от предния ден, за да е добре охладен/. Добавям грис към хайвера, за да не е толкова мазен. Всичко се обърква с помоща на миксера. Овкусете със сока от лимона.
Парти кюфтенцата пригответе, като омесите каймата с галетата, лука и подправките. Оставета за 30 минути в хладилник.
С помощта на лъжичка грабнете от месната смес и оформете топчета, като в средата поставите по една стафида. Изпържете в силно сгорещено олио и извадете топчетата върху домакинска хартия.
Намажете кростините на тънко с така приготвения хайвер и с помощта на парти клечици набодете от месните топчета, чери домати, маслини.
Поднесете с резени лимони и напитка по избор! Вкусно да ви е!