Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тарт»Тарт Татен с ягоди

Тарт Татен с ягоди

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Тарт Татен с ягоди
Снимка: marcheva14
2 / 4
06/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Ягодова импровизация върху оригиналния Тарт Тартен, която ще ви плени"

Необходими Продукти

  • бутертесто - 1 лист
  • ягоди - 350 г
  • КАРАМЕЛ
  • захар - 100 г
  • масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 190 градуса; Форма за тарт или някаква друга форма кръгла - 20 см.

Бутертестото се изрязва по диаметър на формата. Надупчва се с вилица. Оставя се в хладилник докато се приготвят ягодите.

Ягодите се почистват със сламка за сок. От долната страна на ягодата се вкарва сламката към дръжката ѝ с лек натиск. С леко въртеливо движение дръжката се отстранява. По този начин се маха зелената ѝ част, листото ѝ, и се получава дупка, която по-късно ще бъде запълнена от карамел.

Захарта се поставя в касерола и на слаб котлон се разтопява. Когато се получи приятен златист карамел се прибавя маслото да се разтопи и се прибавят подсушените в домакинска хартия ягоди. Разбърква се с шпатула внимателно, за да не се наранят.

Готовите ягоди се нареждат в леко намаслента с масло форма. Изважда се тестото от хладилника и се похлупва върху ягодите, като леко по края се притиска с шпатулата.

Пече се на 190 градуса за около 40-45 минути до хубав златист загар на тестото. Дали е готов тартът, също може да се разбере, когато ягодите започнат да кипят тежко и бавно на големи мехури. Изважда се от фурната и се изчаква около 10 минути леко да се охлади.

Приготвя се подходяща чиния, по-голяма от диаметъра на формата, захлупва се върху сладкиша и с рязко движение се обръща. Оставя се да се охлади напълно. Сервира се на тортени парчета с топка сладолед или сметана.

Тарт Татенът с ягоди е готов.

Източник: GoodFood

Забележка: Този сладкиш далеч не е оригинален Тарт Татен, който по принцип е с круши и който всички ние правим. Но това е една реплика на този известен сладкиш и е много приятен, лек летен десерт, без всякаква претенция за оригинал.

По този начин може да се приготви и с пресни малини, праскови или череши. Не съм приготвяла самостоятелно бутер тесто, защото е много топло и трудно се работи и поради тази причина ползвах готово такова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: