Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Борш»Класически руски борш с телешко месо

Класически руски борш с телешко месо

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Класически руски борш с телешко месо
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
7
"Класическият руски борш не е просто някаква чорба, той е кулинарно състояние на ума, което трябва да бъде споделено"

Необходими Продукти

  • телешко месо - 400 г
  • бульон - 1 литър домашен костен
  • шунка - 200 г
  • цвекло - 100 г цветно
  • карфиол - 2 розички
  • чушки - 1 бр. червена
  • картофи - 1 бр. голям
  • грах - 100 г стерилизиран
  • зеле - 100 г прясно
  • доматено пюре - 50 г
  • краставици - 50 г
  • лук - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • заквасена сметана - 1 кофичка (около 400 г)
  • дафинов лист - 2 - 3 листа
  • олио - 1/4 ч.ч.
  • винен оцет - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л. на зърна
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвянето на тази изключително богата на компоненти и ароматна руска супа подготвям първо зеленчуците.

Розичките карфиол накъсвам на по-дребни. Чушката, моркова, лука, картофа, цвеклото и шунката нарязвам на кубчета.

Краставицата режа на тънки резени, а зелето на по-едро. Винаги разполагам с домашно приготвени бульони, а костният е най-подходящ, защото обогатява не само вкусът и ароматите, но е и магически еликсир за приготвяне на стоплящия душата борш.

Месото варя в 4 ч.ч. от бульона /желиран и студен/, при слабо кипене.

В подходящ съд задушавам цвеклото, лука и карфиола в растителната мазнина и малко от бульона.

След омекването им прибавям зелето, моркова, чушката, картофа, оцета, захарта, дафиновия лист и черния пипер на зърна.

Свареното месо изваждам от бульона, а получената пяна отстраняваме. След като се охлади, нарязвам на парчета и връщам в съда, в който сме го варили. Към него прибавяме задушените зеленчуци и доливам с още горещ костен бульон.

Прибавям и останалите компоненти - доматено пюре, краставица и грах, овкусявам със сол.

Преди сервирането прецеждам борша. Твърдите съставки разпределям по равно в чиниите за поднасяне и заливам с горещия бульон. Към всяка порция добавям лъжица заквасена сметана.

* През зимните месеци, заменям прясното зеле с кисело. Тогава не прибавям оцет.

* Ако не разполагате с домашен бульон, като алтернатива можете да го замените с кубче телешки.

Класическият руски борш с телешко месо е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
То, в класическия руски борщ, няма тези всички продукти, какъвто да е борщ, ги няма. Това най вероятно е измислица от вас... Аз съм рускиня и през живота си това, не бях виждала....
06.03.2024 09:44
Христо Славейков
Христо Славейков
Краставиците замених с целина, но цвеклото ми разказа играта...2 часа съм го задушавал и не ще, и не ще да омекне...Явно съм случил на кораво Българско цвекло....Резултата обаче беше един Страхотен борш!!! Заслужаваше си!
13.02.2023 23:02
2
1