Начин на приготвяне
Месото и сланината се нарязват на малки парчета и се слагат да се варят.
Ако е необходимо, водата се отпенва /това го няма в оригиналната рецепта за Руски борш, но знаете какво месо продават напоследък по магазините/.
След това добавяте солта и черния пипер. Когато месото поомекне, се прибавят всички зарзавати /без доматите/, нарязани предварително на дребно или на дълги тънки ивички.
Внимавайте не кога ще омекне месото или зелето, по-скоро кога ще ви уври цвеклото! Не рядко се случва на пазара да купим много старо цвекло /по-голямо обикновено/ и това може много да удължи времето за приготвяне, че и отчасти да съсипе руското ястие!
Ще хрупате цвекло!
След като всичко омекне, добавяте и доматите, нарязани на кубчета, и доварявате за още 15-20 минути.
Трябва да усетите лек аромат на добре сварено зеле, което в комбинация с месото и подправките прави Борша уникално ястие!
В отделен тиган правите запръжката от маслото, брашното и червения пипер за не повече от 10 секунди и я загасявате с 1-2 черпака от бульона, след което изсипвате всичко при Борша. Разбърквате, кипвате ястието и сваляте от котлона.
По желание готовият Борш се застройва със сметана или яйце и лимонов сок, което е по руски тертип.
Лично аз не го правя, въпрос на вкус!
Приятен апетит!
Коментари