Бабини мекици

Rositsa IvanovaRositsa IvanovaДарт Вейдър36687043
16/06/2012
"Бухтичките и мекиците на баба са любима закуска на хиляди хора. Миризмата на домашно приготвени мекици и бухти навява спомени от детството."
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Порции20
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо43 952
  • Преглеждания за месеца146
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана8 пъти
  • Рейтинг3.7 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в 50 мл прясно мляко със захарта и малко брашно. Оставете на страна да се активизира, след което добавете солта, и постепенно замесете с брашното, добавяйки и прясното и киселото мляко, олиото и разбито яйце.

Готовото тесто прехвърлете в подмазнена дълбока купа, покрийте със свежо фолио и прибираме в хладилник.

Нужно е да образува големи шупли, което значи, че е готово за употреба. Оставете за 10-15 минути на стайна температура.

Загрейте олио в дълбок тиган, късайте от тестото, оформяйте мекиците и ги пускайте да се изпържат до приятен розово-кафяв цвят.

Обръщайте ги от другата страна, а готовите слагайте в купа с капак. Поднесете мекиците със солена или сладка гарнитура. подобни рецепти тук

Рейтинг

5 9
4 6
3 5
2 3
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
06.06.2015 10:33
с квас стават трепач!У дома куп ена мая вече не ползваме!!! Нали се сещате че преди1950-60 година не е имало завод за мая а и да е имало се е правела от хмел.Моята баба така е правела тестени вкусотийки.
1
1
Valentina
Valentina
30.08.2013 19:56
С годините вече правя всичко "на око", но смятам че 2-3 лъжички олио са достатъчни.
Брашното е според киселото мляко. Някои марки са по-водни. Добавя брашно се до получаването на еластично тесто.
Задължително трябва да е еластично, за да може да се "раздърпат" добре мекиците. Значи около 3-3,5 чаши брашно.
Благодаря на всички за отзивите. Радвам се, че се хареса моят вариант на "бабини мекици"
3
0
Стоянка
Стоянка
21.08.2013 12:55
Благодарности и благопожелания на Валентина (и майка и!) за споделената рецепта. Горещо я препоръчвам на всеки, който обича несложни рецепти за тестени вкусотии. Получава се (бързо) хибрид между мекици и бухти, като са ни спестени времето и цапаницата на цялата кухня, обичайно съпровождащи точенето на бухти да речем. Освен това съм предубедена към употребата на мая - а това е рецепта със сода, която впрочем не се усеща след термична обработка. (Е добре де, добавих и 2 праха ванилия)
Впрочем, на мен тестото ми 'пое' около 3 чаши брашно. При замесването добавих олио на око - може би 2-3 лъжици. Рецепта, която несъмнено ще правя отново и отново. Хареса се от цялата фамилия. Браво Валентина!
2
2