с квас стават трепач!У дома куп ена мая вече не ползваме!!! Нали се сещате че преди1950-60 година не е имало завод за мая а и да е имало се е правела от хмел.Моята баба така е правела тестени вкусотийки.
06.06.2015 10:33
1
1
Valentina
С годините вече правя всичко "на око", но смятам че 2-3 лъжички олио са достатъчни.
Брашното е според киселото мляко. Някои марки са по-водни. Добавя брашно се до получаването на еластично тесто.
Задължително трябва да е еластично, за да може да се "раздърпат" добре мекиците. Значи около 3-3,5 чаши брашно.
Благодаря на всички за отзивите. Радвам се, че се хареса моят вариант на "бабини мекици"
30.08.2013 19:56
3
1
Стоянка
Благодарности и благопожелания на Валентина (и майка и!) за споделената рецепта. Горещо я препоръчвам на всеки, който обича несложни рецепти за тестени вкусотии. Получава се (бързо) хибрид между мекици и бухти, като са ни спестени времето и цапаницата на цялата кухня, обичайно съпровождащи точенето на бухти да речем. Освен това съм предубедена към употребата на мая - а това е рецепта със сода, която впрочем не се усеща след термична обработка. (Е добре де, добавих и 2 праха ванилия)
Впрочем, на мен тестото ми 'пое' около 3 чаши брашно. При замесването добавих олио на око - може би 2-3 лъжици. Рецепта, която несъмнено ще правя отново и отново. Хареса се от цялата фамилия. Браво Валентина!
21.08.2013 12:55
2
2
Стоянка
Валентина, колко олио слагате при замесването? Лъжица-две, или повече? И колко приблозително е брашното, което тестото 'поема'?
20.08.2013 00:16
1
Valentina
Имам една рецепта от моята майка. Винаги се получава. Не се слага мая, а само хлябна сода.
Разбивам едно яйце с по една чаена лъжичка сол и още толкова захар. Прибавям олио и една кофичка кисело мляко, в която съм угасила пълна чаена лъжичка хлябна сода. Замесвам с брашното докато тестото стане еластично и гладо. После пържа по описаният начин. Икономично е и става много бързо, а вкусът е невероятен. Замесените по този начин мекици не поемат толкова мазнина и са страхотна закуска.
19.08.2013 20:41
Rossi
Моята рецепта е подобна, но с малко повече прясно мляко (аз слагам около 200 мл. Същото тесто използвам и за пица, и за мекици, много вкусни стават.
05.07.2013 10:54
1
Zazu
не се добавя вода! Използвам чаша 200 мл. Ако количеството брашно ви притеснява, използвайте по-малко, но не мога да кажа дали резултатът ще е добър
17.06.2012 22:31
1
Sssss
Ами никъде не пише за вода ? А при толкова брашно трябва и вода ....
Брашното е според киселото мляко. Някои марки са по-водни. Добавя брашно се до получаването на еластично тесто.
Задължително трябва да е еластично, за да може да се "раздърпат" добре мекиците. Значи около 3-3,5 чаши брашно.
Благодаря на всички за отзивите. Радвам се, че се хареса моят вариант на "бабини мекици"
Впрочем, на мен тестото ми 'пое' около 3 чаши брашно. При замесването добавих олио на око - може би 2-3 лъжици. Рецепта, която несъмнено ще правя отново и отново. Хареса се от цялата фамилия. Браво Валентина!
Разбивам едно яйце с по една чаена лъжичка сол и още толкова захар. Прибавям олио и една кофичка кисело мляко, в която съм угасила пълна чаена лъжичка хлябна сода. Замесвам с брашното докато тестото стане еластично и гладо. После пържа по описаният начин. Икономично е и става много бързо, а вкусът е невероятен. Замесените по този начин мекици не поемат толкова мазнина и са страхотна закуска.