Бабини мекици

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Администратор
3723k6
Бабини мекици2 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
20
"Бухтичките и мекиците на баба са любима закуска на хиляди хора. Миризмата на домашно приготвени мекици и бухти навява спомени от детството."

Необходими Продукти

  • мая - 1 и 3/4 ч.л. суха
  • яйца - 1 брой
  • олио - 60 мл
  • кисело мляко - 1 к.ч.
  • прясно мляко - 170 мл
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.
  • захар - 1/2ч.л.
  • брашно - 4 и 1/4ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в 50 мл прясно мляко със захарта и малко брашно. Оставете на страна да се активизира, след което добавете солта, и постепенно замесете с брашното, добавяйки и прясното и киселото мляко, олиото и разбито яйце.

Готовото тесто прехвърлете в подмазнена дълбока купа, покрийте със свежо фолио и прибираме в хладилник.

Нужно е да образува големи шупли, което значи, че е готово за употреба. Оставете за 10-15 минути на стайна температура.

Загрейте олио в дълбок тиган, късайте от тестото, оформяйте мекиците и ги пускайте да се изпържат до приятен розово-кафяв цвят.

Обръщайте ги от другата страна, а готовите слагайте в купа с капак. Поднесете мекиците със солена или сладка гарнитура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
510
48
35
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
с квас стават трепач!У дома куп ена мая вече не ползваме!!! Нали се сещате че преди1950-60 година не е имало завод за мая а и да е имало се е правела от хмел.Моята баба така е правела тестени вкусотийки.
06.06.2015 10:33
1
1
Valentina
Valentina
С годините вече правя всичко "на око", но смятам че 2-3 лъжички олио са достатъчни.
Брашното е според киселото мляко. Някои марки са по-водни. Добавя брашно се до получаването на еластично тесто.
Задължително трябва да е еластично, за да може да се "раздърпат" добре мекиците. Значи около 3-3,5 чаши брашно.
Благодаря на всички за отзивите. Радвам се, че се хареса моят вариант на "бабини мекици"
30.08.2013 19:56
3
1
Стоянка
Стоянка
Благодарности и благопожелания на Валентина (и майка и!) за споделената рецепта. Горещо я препоръчвам на всеки, който обича несложни рецепти за тестени вкусотии. Получава се (бързо) хибрид между мекици и бухти, като са ни спестени времето и цапаницата на цялата кухня, обичайно съпровождащи точенето на бухти да речем. Освен това съм предубедена към употребата на мая - а това е рецепта със сода, която впрочем не се усеща след термична обработка. (Е добре де, добавих и 2 праха ванилия)
Впрочем, на мен тестото ми 'пое' около 3 чаши брашно. При замесването добавих олио на око - може би 2-3 лъжици. Рецепта, която несъмнено ще правя отново и отново. Хареса се от цялата фамилия. Браво Валентина!
21.08.2013 12:55
2
2
Стоянка
Стоянка
Валентина, колко олио слагате при замесването? Лъжица-две, или повече? И колко приблозително е брашното, което тестото 'поема'?
20.08.2013 00:16
1
Valentina
Valentina
Имам една рецепта от моята майка. Винаги се получава. Не се слага мая, а само хлябна сода.
Разбивам едно яйце с по една чаена лъжичка сол и още толкова захар. Прибавям олио и една кофичка кисело мляко, в която съм угасила пълна чаена лъжичка хлябна сода. Замесвам с брашното докато тестото стане еластично и гладо. После пържа по описаният начин. Икономично е и става много бързо, а вкусът е невероятен. Замесените по този начин мекици не поемат толкова мазнина и са страхотна закуска.
19.08.2013 20:41
Rossi
Rossi
Моята рецепта е подобна, но с малко повече прясно мляко (аз слагам около 200 мл. Същото тесто използвам и за пица, и за мекици, много вкусни стават.
05.07.2013 10:54
1
Zazu
Zazu
не се добавя вода! Използвам чаша 200 мл. Ако количеството брашно ви притеснява, използвайте по-малко, но не мога да кажа дали резултатът ще е добър
17.06.2012 22:31
1
Sssss
Sssss
Ами никъде не пише за вода ? А при толкова брашно трябва и вода ....
17.06.2012 19:02