Начин на приготвяне
Морковите почиствам и нарязвам на колелца. В подходящ съд поставям един морков, една глава лук, кервиза, дафиновите листа, черния пипер, заливам с кипяща вода да се варят. След като морковът се свари посолявам.
Месото нарязвам на парчета, поставям го в охладения бульон от моркова и подправките. Така престоява 1 час. Като се отцедят добре ги овалвам в смес от нишестето и белтъците.
Пържат се леко в нагорещена мазнина. Изваждаме месото с решетъчна лъжица и в същата мазнина задушавам нарязаните на ивици чушки, моркови и лука, нарязан на четвъртинки. След като се задушат връщаме към тях месото.
Добавям соевия сос, виното и две щипки захар. Захлупвам съда и задушавам, докато се обвари месото и остане само на мазнина. Изваждам свинското и зеленчуците в салатиера.
За дресинга подготвяме блендер, в който поставяме обварения в бульона лук, 4 с.л. от готовия бульон и останалите гореописани продукти. Пасираме до гладкост.
Заливаме топлата салата с дресинга и поръсваме със ситно нарязаният зелен лук.
Тази рецепта от китайската кухня чудесно минава и като топло предястие, а защо не и като лека вечеря, поднесена с чаша изстудено Мерло.