Начин на приготвяне
Кайсиите се измиват и се разрязват на половинки.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Белтъците се разбиват с щипка сол на най-ниската скорост на миксера.
Когато се получи хубава пяна постепенно се добавя захарта (може да се смеси бяла и кафява или да се замени само с кафява) и оборотите се увеличават.
Когато сместа стане устойчива (белтъците запазват формата си) един по един се добавят жълтъците, като всеки следващ се добавя след като предходния се е поел напълно от сместа.
Следва олиото, добавя се като се влива постепенно.
След като се добави и олиото миксерът не е необходим повече.
Брашното се смесва с ванилията и бакпулвера и се добавя на 2-3 приема, като се пресява в сместа. Бърка се леко и внимателно от средата отдолу нагоре и в кръг.
Когато се поеме брашното, сместа се изсипва в засталана с хартия правоъгълна тава (моята е 32 х 24 см), кайсиите се подреждат равномерно (прави нагоре или настрани, не легнали) захлупени/с лек натиск, почти до основата, и се пече в загрята на 170 градуса фурна около час.
Процесът се следи, ако е необходимо 10-15 минути след поставянето на тавата във фурната плодовият сладкиш се покрива отгоре с фолио.
Тестото е фино и деликатно и може отгоре да се опърли бързо. Препоръчителен е вентилатор.
Готовността се проверява с клечка за зъби. Изважда се от фурната, охлажда се, хартията се отстранява. Готовият сладкиш се наръсва с пудра захар.
Сезонният сладкиш с кайсии е готов.
Коментари