Сезонен сладкиш с кайсии

ДаниДани
Новак
3323426
Сезонен сладкиш с кайсии
Снимка: Дани
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Нежен сладкиш, който може да приготвите и опитате само в сезона на кайсиите"

Необходими Продукти

  • кайсии - 800 г пресни
  • яйца - 5 бр.
  • сол - щипка
  • ванилия - 1 бр. (0.2 г) или няколко капки течна
  • захар - 220 г
  • олио - 170 мл (3/4 ч.чаша приблизително)
  • брашно - 300 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кайсиите се измиват и се разрязват на половинки.

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Белтъците се разбиват с щипка сол на най-ниската скорост на миксера.

Когато се получи хубава пяна постепенно се добавя захарта (може да се смеси бяла и кафява или да се замени само с кафява) и оборотите се увеличават.

Когато сместа стане устойчива (белтъците запазват формата си) един по един се добавят жълтъците, като всеки следващ се добавя след като предходния се е поел напълно от сместа.

Следва олиото, добавя се като се влива постепенно.

След като се добави и олиото миксерът не е необходим повече.

Брашното се смесва с ванилията и бакпулвера и се добавя на 2-3 приема, като се пресява в сместа. Бърка се леко и внимателно от средата отдолу нагоре и в кръг.

Когато се поеме брашното, сместа се изсипва в засталана с хартия правоъгълна тава (моята е 32 х 24 см), кайсиите се подреждат равномерно (прави нагоре или настрани, не легнали) захлупени/с лек натиск, почти до основата, и се пече в загрята на 170 градуса фурна около час.

Процесът се следи, ако е необходимо 10-15 минути след поставянето на тавата във фурната плодовият сладкиш се покрива отгоре с фолио.

Тестото е фино и деликатно и може отгоре да се опърли бързо. Препоръчителен е вентилатор.

Готовността се проверява с клечка за зъби. Изважда се от фурната, охлажда се, хартията се отстранява. Готовият сладкиш се наръсва с пудра захар.

Сезонният сладкиш с кайсии е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Dora Grozeva
Dora Grozeva
Чудесен! Благодаря за хубавата рецептата!
15.06.2019 23:56
1