Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен кекс»Солен кекс с гъби и два вида сирене

Солен кекс с гъби и два вида сирене

Солен кекс с гъби и два вида сирене
Снимка: Цветомира Иванова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Солен кекс с гъби и сирена - чудна закуска за добро начало на деня"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 2 ч.ч.
  • яйца - 5 бр.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • пшеничен грис - 1 ч.ч.
  • печурки - 1 ч.ч. накълцани на ситно, бланширани
  • сирене - 1 ч.ч. натрошено (в случая е овче)
  • гауда - 1 ч.ч. нарязана на малки кубчета
  • черен пипер - на вкус
  • кимион - 1 ч.л. млян
  • босилек - няколко листенца пресен, нарязан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сипваме млякото, бакпулвера и содата. Разбъркваме да шупне.

Наливаме олиото и бъркаме. В друга купа разбиваме яйцата с бъркалка и добавяме при млякото. Пак объркваме.

Брашното пресяваме и сипваме на части, като не спираме бъркането. После чаша грис. Бъркаме.

Слагаме двата вида сирене, гъбите и подправките и объркваме хубаво.

Тази смес сипваме във кексова форма или тава (28 см), която предварително сме намазнили с олио и поръсили с галета.

Печем соления кекс в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 55 минути. Проверяваме с клечка.

Готовия солен кекс с гъби и два вида сирене оставяме за 10 минути в изключена фурна. После отваряме вратата на фурната и оставяме да се охлади напълно.

Местим в подходящ поднос и украсяваме с пресен босилек по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: