Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Селски кюфтенца на фурна

Селски кюфтенца на фурна

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Селски кюфтенца на фурна3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Отворете си една бира и се насладете на живота"

Необходими Продукти

  • за кюфтенцата
  • кайма - 600 г (смес)
  • хляб - 2 филии (стар)
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • яйца - 1 бр.
  • чубрица - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • за соса
  • домати - 5 - 6 бр.
  • чушки - 2 - 3 бр. зелени и червени
  • картофи - 4 - 5 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • ракия - 50 мл
  • брашно - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • вода - 1 ч.ч.
  • олио - 1/4 ч.ч.
  • сол
  • копър - 1/2 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се обелва и настъргва на ренде.

Смесва се в купа с каймата, подправките (сол, чубрица, черен пипер), разбитото яйце и се разбърква хубаво.

Хлябът се накисва в прясното мляко, изстисква се и се добавя към каймата. Всичко се омесва няколко пъти, докато се получи еднородна смес и се оставя да почине на хладно.

През това време си подготвяме зеленчуците за соса. Лукът се нарязва на едро, морковите се обелват и нарязват на колелца, чушките се почистват от семенцата и нарязват на ивички, картофите на едри кубчета или на половинки (ако са пресни и дребни).

Доматите се цепват с остър нож на върха и се пускат за минутка във вряща подсолена вода, охлаждат се в студена вода и се обелват от кожата. Настъргват се на ситно ренде.

От каймата се оформят малки кюфтенца, овалват се в брашно и се пържат в тиган за няколко минутки, дкато се зачервят. Прехвърлят се в предварително намазана с олио тавичка. В същия тиган се запържват лукът, чушките и морковите (без картофите).

Когато поомекнат, се изсипва ракията и се оставя алкохолът да се изпари за 2-3 минути.

Накрая се добавя брашното, червения пипер, настърганите домати и водата. Котлона се намалява и сосът се оставя да къкри 10 минути.

Обелените картофи изсипваме при кюфтенцата в тавата, разпределят се равномерно, заливат с готовия сос и се посолява.

Тавата се покрива с пергаментова хартия и се прехвърля в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути. След това хартията се маха и тавата се връща за 15 -20 минути във фурната.

Готовото ястие се поднася горещо, гарнирано с клончета копър и листенце зелена салата.

Селските кюфтенца на фурна са много вкусни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
514
40
30
20
10
Дай твоята оценка: