Начин на приготвяне
Лукът се обелва и настъргва на ренде.
Смесва се в купа с каймата, подправките (сол, чубрица, черен пипер), разбитото яйце и се разбърква хубаво.
Хлябът се накисва в прясното мляко, изстисква се и се добавя към каймата. Всичко се омесва няколко пъти, докато се получи еднородна смес и се оставя да почине на хладно.
През това време си подготвяме зеленчуците за соса. Лукът се нарязва на едро, морковите се обелват и нарязват на колелца, чушките се почистват от семенцата и нарязват на ивички, картофите на едри кубчета или на половинки (ако са пресни и дребни).
Доматите се цепват с остър нож на върха и се пускат за минутка във вряща подсолена вода, охлаждат се в студена вода и се обелват от кожата. Настъргват се на ситно ренде.
От каймата се оформят малки кюфтенца, овалват се в брашно и се пържат в тиган за няколко минутки, дкато се зачервят. Прехвърлят се в предварително намазана с олио тавичка. В същия тиган се запържват лукът, чушките и морковите (без картофите).
Когато поомекнат, се изсипва ракията и се оставя алкохолът да се изпари за 2-3 минути.
Накрая се добавя брашното, червения пипер, настърганите домати и водата. Котлона се намалява и сосът се оставя да къкри 10 минути.
Обелените картофи изсипваме при кюфтенцата в тавата, разпределят се равномерно, заливат с готовия сос и се посолява.
Тавата се покрива с пергаментова хартия и се прехвърля в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути. След това хартията се маха и тавата се връща за 15 -20 минути във фурната.
Готовото ястие се поднася горещо, гарнирано с клончета копър и листенце зелена салата.
Селските кюфтенца на фурна са много вкусни!