Начин на приготвяне
Измивам мандарините с четка и ги подсушавам. Изцеждам 450 мл сок от част от плодовете. Другите обелвам, изчиствам старателно от власинки. Нарязвам на парченца.
В емайлирана или стъклена тенджера, подходяща за случая, изсипвам първо сока от плодовете /предпочитам го, вместо водата, наситеният цитрусов аромат е неустоим/, сока от портокала и прибавям захарта.
Във вързопче от марля поставям кората от портокала и пръчицата канела. По време на варенето те ще насищат сместа с аромати. Разбърквам с дървена лъжица, докато течността се редуцира 2/3 от общото количество.
Тогава прибавям нарязаните парченца мандарина. Намалявам силата на огъня и оставям сладкото да къкри до необходимата гъстота. Пресипвам го в бурканчета, като оставям два пръста място за карамела.
Подготвям съд, в който изсипвам сока от плодовете и кипвам, докато течността остане 50 мл, тогава добавям захарта и рома.
С този еликсир допълвам буркана с готовото сладко. По принцип аз не добавям лимонена киселина, защото прибирам в хладилник и го консумираме бързо.
Ако се консервира за по-дълго време, 10 минути, преди да се свали от котлона се добавя 1/2 ч.л. лимонена киселина. Да ви е сладко!