Начин на приготвяне
Стопляме леко водата в голяма чаша. В нея се слага 2 с.л. от брашното и сухата мая, 1 ч.л захар и разбъркваме. Оставяме настрана за 15-20 минути, за да се активира, покрито с кърпа.
Слагаме брашната в купа и правим дупка по средата. През това време разбиваме в друга купа яйцата с вилица и прибавяме към тях киселото мляко и олиото.
Разбъркваме всичко и го изсипваме при брашната. Слагаме розмарина и солта. Замесваме средно меко тесто колкото можем в купата.
Прехвърляме тестото върху масата и набрашняваме повърхността му и го замесваме да стане гладко, меко и на топка. Отива около 550 г брашно. Омесено го слагаме в купа намазана с мазнина и покриваме с кърпа да втаса за 40 минути. След като втаса го делим на 2 или 3 части и оформяме пак на топки.
Поръсваме масата с брашно и слагаме едната топка и точим с точилка на кръг. Делим всеки кръг на 8 бр., но може и на 12 бр. триъгълника, това зависи колко големи искаме да са кифлите.
Режем сиренето на дълги парчета, като пръчици. Шунката я режем на ленти. Слагаме в кифлите шунка и сирене и навиваме. Подреждаме ги на разстояние една от друга в тава, покрита с хартия за печене.
В купа разбиваме 1 жълтък и 2 с.л олио и мажем всички кифли със сместа.Поръсваме ги със сусам. Печем приготвените кифли на 180 градуса.