Начин на приготвяне
Отмерваме си 100 мл прясно мляко. Стопляме млякото и добавяме маята, 1 с.л. брашно и 1/3 ч.л захар.
Пресяваме брашното и правим кладенче. Чукваме вътре 1 яйце. Отмерваме си 50 мл олио. Добавяме олиото, солта и прясното мляко с маята в кладенчето. Замесваме тесто в съда, в който сме сложили всички продукти.
Доомесваме го върху посипана с брашно маса. Покриваме омесеното тесто с кърпа да втаса за 50 мин.
Набрашняваме масата и разточваме тестото на кръг с диаметър около 27 см. Режем кръга на 8 триъгълника с остър нож.
Режем сиренето и на ленти. Използваме твърдо сирене, за да може да се запази цяло в кифлите. Шунката я нарязваме на ленти.
В широката част на триъгълниците слагаме от шунката и сиренето едно до друго. Подвиваме краищата на вътре и навиваме кифлите. Получават се 8 големи кифли с пълнеж.
Разбиваме жълтъка в съд заедно с 1 с.л. олио. Мажем повърхността на кифлите със сместа и поръсваме с бял сусам.
Загряваме фурната на 190 градуса. Наредените кифли в тава, застлана с хартия за печене, ги печем до готовност. При печенето се надуват.
След като ги опечем, ги завиваме с кърпа, за да се задушат.
Коментари