Начин на приготвяне
Сепионетът е малка сепия (но не бейби), която има размери от 6-7 см. до около 15 см. Хубавото при него е, че е много крехък и няма нужда от много чистене, както при голямата сепия (40 см и нагоре), чиято покривна ципа е дебела и задължително трябва да се обели.
От сепионета единствено отстраняваме кръглото твърдо топче в основата на пипалата, както и премахваме, ако има висящи забелени кожички по краищата на тялото.
Изплакваме с вода за кратко, без да премиваме чак толкова старателно, защото от стари майстори готвачи на морски дарове знам, че така бихме измили и отстранили най-ароматната есенция на морския дар (това важи и за някои риби).
Възможно е ако купите сепионета замразен, той вече да е почистен.
Стъпките за приготвяне са простички и лесни, става бързо и на трапезата си ще имате изискано предястие с невероятен вкус и аромат.
В хаванче или с пасатор смлете магданоза, чесъна и фъстъците. Сипете при тях зехтина, малко сол и няколко капки лимонов сок и разбъркайте.
Намазнете с малко зехтин повърхността на тиган или плоча, загрейте на силен огън и щом започне да пуши леко, поръсете с едрата люспеста сол (ако не разполагате с такава, може да ползвате хималайска или най-обикновена). Поставете сепионетите с вдлъбнатата част надолу и печете 3 минути или до кафеникав загар.
Обърнете и печете още 3 минути и от другата страна. Извадете веднага и полейте с приготвеното магданозено песто.
Гарнирайте с парченце лимон и майонеза и сервирайте на момента.
Сепията трябва да се консумира топла!
Коментари