Начин на приготвяне
Приготвяме каймата като омесваме смляното месо с предварително накиснатата във вода филия хляб, яйце, настъргана на ренде глава лук, сол, черен пипер, чубрица и кимион. Оставяме я задължително поне един час да престои в хладилника.
Когато я извадим, оформяме малки кюфтенца с размер на кайсии и ги нареждаме в стъклена тава. В отделен съд разбъркваме доматено пюре или наситнени домати с 300 мл вода, сол, черен пипер, зехтин и захар.
Изливаме доматите в тавата и в пространствата между кюфтенцата нареждаме скилидките чесън, разрязани на четвъртинки. Слагаме да се пекат в незагрята фурна на 200 градуса.
След 30-40 минути, когато месото придобие полуготов вид /цвета му изсветлява/, изваждаме тавата, нарязваме патладжана на тънки шайби и покриваме кюфтенцата. Връщаме, за да се допече още 20 минути.
По този начин запазваме месото сочно, без да хване коричка и без да използваме фолио, което би попречило на доматения сос да достигне желаната гъстота.
Щом патладжанът се свие, сме приключили с печенето. Вадим тавата и с подходящ прибор внимателно избутваме парченцата патладжан между кюфтета, за да поемат от доматеното пюре за 3-4 минути и да нямат сбръчкан вид. Поръсваме с пресен магданоз и сервираме.