Начин на приготвяне
Фурна - 165 градуса; Форма квадратна, 20/20 см, намаслена и покрита с хартия за печене.
В купа на водна баня се поставят маслото и шоколадът. Разтопяват се, свалят се от котлона. Добавя се захарта и ванилията. Разбива се с телена бъркалка много добре. Едно по едно се добавят яйцата и разбиването продължава до гъста и лъскава смес.
Сместа/шоколадовото тесто трябва да бъде освен гладко, но и тежко, да се задържа по телената бъркалка и да пада на панделка. Изсипва се в приготвената форма и се пече на 165 градуса за 25 минути. Изважда се от фурната, обръща се върху решетка, отстранява се хартията и оставя да се се охлади напълно.
Череши/вишни
Плодовете се изцеждат. Течността се поставя в тенджерка заедно със захарта и се оставя на умерен котлон да се редуцира за около 10-15 минути. Сиропът трябва от 240 мл да стане до 180-170 мл. Сваля се от котлона и се добавя Kirsch. Заливат се плодовете и се оставят настрана докато напълно се охладят. Може и да се оставят за няколко часа, за да се напоят напълно.
Крем Шантили:
В купа с миксер се разбива сметаната и захарта до хубав плътен сняг. Добавя се ванилията.
Сглобяване на тортата в купа:
Изпеченото шоколадово тесто се нарязва на малки правоъгълници, които се поставят по стените на купата, само като един ред. Следва всеки правоъгълник да се залея със сироп със супена лъжица, поставят се плодовете на случаен принцип около шоколадовите парчета и се залива с голяма лъжица сметана. Разпределя се.
Отново следват шоколадови парчета, напояване със сироп и подреждане на случаен принцип на плодовете. Отгоре се залива обилно със сметана. Заглажда се. Оставя се в хладилник няколко часа за да се смесят добре вкусовете на плодове , сметана и шоколад. Преди сервиране шоколадовата торта се украсява с пресни плодове и се настъргва черен шоколад. Сервира се с голяма супена лъжица.
Тортата Шварцвалд в купа (Black Forest Trifle) е готова.
Източник: joyofbaking
Забележка: Това е известната торта Шварцвалд, за която съм пускала рецепта и приложени снимки. Този вариант е по-лесен и бърз за приготвяне и по нищо не отстъпва на известната торта. Много сочна, ароматна, шоколадова и свежа. Този вариант може спокойно да се приготви и в чаши, но аз предпочетох да го поднеса в купа. Сервирах го с голяма сервизна супена лъжица, като всеки сам си сервира.
Черешовата ракия Kirsch е емблематична за тази торта, но трудно се намира. Може да се замени със силен ароматен алкохол.
Ползвала съм замразени плодове, смес от вишни и череши, като може да се приготви само с череши или само с вишни, но оригинала е с череши, но задължитерно трябва да са със сос. Може да се ползва и компот, като се редуцира захарта.