Начин на приготвяне
Една любима бабина манджичка всяко лято извиква мили спомени. Чушките сиврия са с много тънка люспица и са много подходящи за това.
Преди да пържа чушки винаги ги промушвам с острието на ножа, така не пръскат. В тиган се сгорещява олио и чушките се изпържват, като се обръщат от двете страни. Изваждат се в една паница и се поръсват със сол.
В чист съд от същото олио се отделят 3 лъжици и в него се запържва една лъжица брашно. Разбърква се и като позлатее, се залива със студено прясно мляко, за да не стане на бучки. Бърка се непрекъснато да се посгъсти малко.
Като се сервира, чушките се заливат с млечния сос.
В друг съд се сгорещява 2-3 лъжици олио и се отдръпва от огъня. Сипва се 1 ч.л. червен пипер, разбърква се и тази запръжка се разнася по млечния сос.
За завършек яхнията се поръсва с пресен магданоз, допринася още повече за приятния вкус. Мирише на лято.
Бабината лятна манджичка от чушки сиврия с млечен сос е готова.