Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Сиренки»Затворени питки със сирене на фурна

Затворени питки със сирене на фурна

VeselinaVeselina
Иноватор
3062k1k5
Затворени питки със сирене на фурна3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • мая - 1/2 кубче
  • вода - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - 4.5 ч.ч.
  • сирене - 250 - 300 г
  • сусам - за поръсване
  • яйца - 1 бр. за намазванe
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното и правим кладенче по средата. Слагаме 1 яйце, киселото мляко, солта и олиото.

В топлата вода слагаме маята и захарта и разбъркваме. Вътре прибавяме и 2-3 с.л от брашното и оставяме да бухне маята, покрита с кърпа на топло.

Вече готова маята я слагаме и нея в брашното. Замесва се меко тесто от всички продукти. Покриваме го с кърпа и се оставя на топло да удвои обема си. Сиренето го натрошаваме в купа с помощта на вилица, но на по-едри парчета.

Втасалото тесто се слага на набрашнена повърхност и се премесва. После разделя на малки топки, големи колкото мандарина.

Набрашняваме повърхността и с точилка разточваме всяка част на кръг около 1 педя. В ½ от всеки кръг слагаме от сиренето и прегъваме да стане на питка. С вилица пристискаме краищата.

Мажем отгоре с яйце, което сме разбъркали. Поръсваме с бял сусам. Нареждаме всички питки в тава покрита с хартия за печене на разстояне една от друга и печем в загрята на 180 градуса до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: