Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки Питки»Затворени питки с шунка и кашкавал

Затворени питки с шунка и кашкавал

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Затворени питки с шунка и кашкавал
Снимка: Росица Петрова
1 / 7
07/10/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Колкото и да ги затваряте, апетитният аромат ще издаде, че имат плънка от шунка и кашкавал"

Необходими Продукти

  • брашно - 450 г
  • яйца - 1 бр.
  • мас - 60 г (може и масло)
  • прясно мляко - 250 мл
  • мая - 7 г (суха)
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • кашкавал - 100 г
  • шунка - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтопете маста и я оставете да се охлади.

Затоплете прясното мляко и разтворете в него маята, захарта и 2 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете за 10 минути, покрито с кърпа.

Пресейте брашното и направете кладенче. По ръба поръсете солта.

Към брашното добавете активираната мая, охладената мас и белтъка на яйцето. Жълтъка заделете за намазване на малките питки.

Замесете меко и нелепнещо тесто, като се стремете да не добавяте повече брашно. Поставете тестото в купа и го покрийте с кърпа или фолио да втаса, докато удвои обема си, за около 40-50 минути.

Нарежете шунката и кашкавала. Може да сложите и друга плънка по ваше желание - например натрошено сирене с яйце.

Втасалото тесто разделете на две части. Всяка разточете на тънка кора. С метален ринг или с чаша изрежете кръгове. Вземете един кръг и поставете върху него резен шунка и кашкавал. Отгоре сложете втори кръг и с помощта на вилица притиснете краищата. Продължете по същия начин и с останалото тесто.

Застелете тава с хартия за печене и наредете пълнените питки. Вземете остър нож и направете по няколко разреза на всяка питка. За по голяма прецизност може да ползвате бръснарско ножче. Оставете отново да втасат за 20 минути.

Смесете заделения жълтък с 1 лъжичка вода или прясно мляко и с тази смес намажете затворените питки с шунка и кашкавал.

Поръсете пълнените хлебчета със семена и сложете да се пекат в загряна фурна на 180 градуса с вентилатор за 20 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мария
Мария
Много са красиви и вкусни.
07.10.2019 16:12
1
1
Покажи всички подкоментари