Начин на приготвяне
В дълбок съд смесете всичката сол със водата, докато се навлажни добре.
В подходяща тавичка постелете хартия за печене и разпределете равен слой с дебелина от 1 см. и половина от солта. Не трябва да се покрива цялата повърхност на тавата, а само толкова, колкото да могат да легнат двете риби.
Цепнете коремчетата на ципурите и извадете вътрешностите. Измийте ги добре и подсушете. Не трябва да се чистят от люспи.
Положете рибите върху солта и внимателно покрийте с останалото количество от нея, като се стараете пластът да е равномерен. Притискайте добре.
Може да оставите опашките открити, както и част от главата на едната, за да се вижда окото. Това е трик за разпознаване кога рибата е готова. При суровата риба окото е тъмно, почти черно, а при добре сготвената то е побеляло с леко жълт оттенък. Понеже рибата е изцяло покрита със сол, това ще ви е ориентир кога тя е готова.
Печете ципурата на 200 градуса, горен и долен реотан, с вентилатор, в предварително загрята фурна. За 400-грамови ципури времето за готвене по този метод е 20 минути, но ако вашите са по -малки или по -големи, тогава се ориентирайте по цвета на оченцето, което сте оставили открито.
Щом извадите от фурната, оставете така още 4-5 минути, след което с кухненско чукче или друг подходящ прибор започнете да почуквате втвърдената солна обвивка, докато се разпука добре.
Отстранете всичката сол от печените риби, като внимавате да не нараните повърхността им, защото кожата се забелва много лесно. Накрая ги изчеткайте с кухненска четчица, за да премахнете всички остатъци от сол.
Сервирайте веднага в компания с парченце лимон и свежа салата.
Това е много здравословен и лесен начин за приготвяне на тази риба, защото не се използва никаква мазнина или добавки. Рибата става невероятно крехка, а вкусът ѝ е вълшебен, защото е запазила всичките си сокове и аромати.
Печената ципура в обвивка от сол е много вкусна.