Начин на приготвяне
Маята се разтваря в малко вода, добавя се захарта и една супена лъжица от брашното. Разбърква се и се оставя да се активира.
Брашното се пресява, прави се кладенче, сипва се маята, олиото и солта. Замесва се меко хубаво тесто, покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 20 минути.
Втасалото тесто се премесва, разделя се на шест равни части, всяка се оформя на питка. Всяка питка се разтегля и оформя на фитил с леко намаслени ръце.
Вземат се три фитила и се сплитат на плитка. Поставя се в намаслена тавичка. С останалите три фитила се оформя втория хляб.
Хлябът се оставя да втаса и се намазва с разбит жълтък с малко олио. Пече се на 180 градуса за 25-30 минути.