Начин на приготвяне
Разтворете маята в хладка вода. Брашното и солта (и сухата мая, ако се ползва) се смесват и в тях се прави кладенче. В кладенчето се изсипват яйцата, киселото мляко и маята (ако се ползва тази, разтворена във вода).
Тестото внимателно се замесва с лъжица и се добавя топла вода, докато стане готово да се меси с ръце. Тестото започва да се меси, като му се добавя по малко брашно, докато спре да лепка и стане еластично.
Дели са на две и се поставя в намаслената тава, в която ще се пече, и се оставя да вташе поне 3-4 часа, за да се надуе хубаво и хлябът да не се сглетави при печене.
Фурната се загрява на около 180 градуса и хлябът се пече около 40-60 мин. до готовност.
Отгоре може да загори, но хлябът в никакъв случай не трябва да се вади от фурната, докато не стане готов, а това може да се провери с клечка за зъби или ако леко се отчупи крайчето.
Може да се направи и питка, но топчетата първо трябва да се оформят и тогава да се остави да втасват.