Начин на приготвяне
Нарежете свинското месо на кубчета, подходящи за нанизване на шишче, и ги поставете в дълбока купа.
Поръсете с лимоновия сок и зехтина и сложете всички подправки. С ръка разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно по късчетата месо.
Нарежете главата лук на едри филийки и разположете между месото, за да поема то от аромата. Завийте с домакинско фолио и оставете в хладилник за един -два дни.
Нанижете месото на метални шишчета, като накрая на всяко набучвате и парченца лук.
Поставете в тавичка, обилно намазнена със зехтин и изпечете на 180 градуса в предварително загрята фурна за 20-25 минути.
Това е ориенталски тип шишче, който се различава много по вкус от типичните, които приготвяме в България.
Може да се приготви и на скара, като това ще придаде допълнителен опушен аромат и още по-добър вкус.
Важно е да не се прекалява с времето за готвене, за да не се изсушава месото, което по принцип, престояло в тази марината, става много крехко и приятно.
Добър апетит и не се страхувайте да експериментирате с нещо различно. Шишчетата Морунос на фурна са много вкусни.
Съвет: Към подправките може да се добави по желание карамфил и мащерка.