Начин на приготвяне
Бисквитите се натрошават или смилат в блендер. След това им се прибавя три супени лъжици краве масло и всичко се обърква. Сместа се изсипва във форма с подвижен борд и застлана с хартия за печене и се притиска с лъжица, за да се оформи бисквитен блат.
За тази рецепта е необходима форма с диаметър 16 см. За съжаление аз не разполагах с такава и използвах по-голяма. По тази причина и на си личат самите разноцветни слоеве на този сладкиш. Формата се слага в хладилника за да се стегне блатът.
Плодовете се измиват и слагат в малка тенджерка заедно с три супени лъжици захар и едната супена лъжица пресен лимонов сок. Плодовете се загряват на котлона колкото да пуснат сок и захарта да се разтопи. Те трябва да останат цели, а не да се разкашкат. Накрая се прибавя разтвореният на водна баня 1/3 от желатина.
В отделна купа се смесват крема сиренето, киселото мляко, трите супени лъжици захар и една супена лъжица лимонов сок. Всички съставки се объркват добре до хомогенна, гладка смес. Накрая се прибавя останалият желатин, подготвен предварително на водна баня.
Сместа се разделя на три части. В първата част се изсипва само сокът, отделен от плодовете, като се разбърква, за да се оцвети сместа. Във втората част се слагат само плодовете и пак се разбърква, а третата си остава бяла.
Вади се изстиналата форма и върху блата се излива най-тъмната смес с плодовете. За да стегне по-бързо кремът, формата се слага във фризера за 20 мин. Изважда се и върху стегнатият вече слой се изсипва сместа, смесена само със сока от плодовете.
Разстила се равномерно и се поставя отново във фризера. След като стегне, се разпределя останалият бял крем. Поставя се в хладилник и след като се стегне и той, чийзкейкът се украсява с пресни плодове.
При мен се получиха само два слоя, защото формата ми се оказа доста голяма, а и в оцветяването нямаше голяма разлика. Но въпреки всичко се получи много вкусен десерт.
Чийзкейкът с къпини и малини е готов.