Начин на приготвяне
Лукът и морковът се обелват и нарязват на ситни кубчета.
В тенджера сипваме олио (около 3 суп. лъж.) и задушаваме накълцаните зеленчуци. Когато омекнат добавяме червеният пипер, наливаме около една-две чаши вода и прибавяме замразеният грах.
Посоляваме, поръсваме с ронена чубрица и захлупваме тенджерата с капак да къкри на умерено силна температура (около 15 -20 мин).
Когато грахът омекне, добавяме пасираните или на парченца домати от консерва. След като поври още 5 минути, сгъстяваме гозбата с брашното, размито с малко студена вода. Оставяме да покъкри още 5 мин.
При сервиране яхнията се поръсва с накълцан магданоз и може да се яде като топла, така и студена.
Бележка: Вместо сол, ако употребявате във вашата кухня инстантни бульони, може да ползвате зеленчуков или телешки.
Яхнията от замразен грах е готова.