Gotvach.bg»Рецепти»Гарнитури»Пюрета»Пухкаво картофено пюре

Пухкаво картофено пюре

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Пухкаво картофено пюре3 / 4
23/07/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Ето така се прави перфектното картофено пюре"

Необходими Продукти

  • картофи - 800 г
  • масло - 50 г
  • прясно мляко - 150 мл
  • сол - на вкус
  • жълтък - 1 бр. пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера налейте вода и оставете за заври. През това време обелете и нарежете картофите, измийте ги добре и ги пуснете във врящата вода, посолете на вкус и варите до омекване на картофите около 25 минути.

Прецедете картофите, поставете ги в купа и с помощта на ръчна преса намачкайте картофите. Към тях поетапно добавяйте маслото, нарязано на парчета (действате бързо и енергично, за да използвате топлината на картофите), бъркате до пълното му разтопяване.

Следва млякото, то трябва да е горещо. С миксер разбивайте пюрето, наливайки на струя горещото мляко до гладка и пухкава смес.

Добавете жълтъка, но само ако сте сигурни, че е от прясно яйце, а ако е нужно, добавете още сол и разбийте до еднородна смес.

Така разбитото пюре с миксер става идеално и пухкаво.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
59
41
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#330139
Потребител#330139
Миксерът е излишен, продължете си само с пресата за картофи. Миксер, блендер или пасатор са АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНИ за картофено пюре. Освен това картофите за пюре се варят небелени. Измийте картофите и ги залейте с вода (в обиконовена тенджера), да са покрити с 2-3 см. вода. Варете до пълно сваряване (да се пръскат, когато натиснете картофа с вилица. Ползвайте картофи, които са с повече скорбяла - българските са такива. Френски или полски ползвайте за пържене, на фурна, супи, яхнии или салати, тъй като почти не може да ги преварите (имат по-малко скорбяла) и запазват своята цялост. Всъщност за различните рецепти с картофи трябва да се използват и различни сортове, а в България казваме просто картофи, има значени какъв сорт се използва за съответното ястие!
20.04.2024 15:12
zdrava
zdrava
Това бъркане с миксер не ми се струва да даде добър резултат - по-скоро ще направи пюрето като лепило.
08.08.2020 00:09
16
1
AneliaStefanova
AneliaStefanova
Това е най-вкусното картофено пюре!
Стана любимо в моето семейство.
Благодаря за чудесната рецепта
26.03.2020 20:17
5
1