Начин на приготвяне
Обелете половината от скаридите, главата лук нарежете на 4, моркова оставете цял или разполовен на две. Залейте с около 1.5 -2 л. вода и сложете сол, зехтина, щипка куркума и стръковете магданоз.
За бульон с по-интензивен вкус аз винаги слагам повечко обелки и глави от скариди, които имам съхранени във фризера, но може да се ползва и кубче рибен бульон. Варете бульона 18-20 минути.
През това време си пригответе софритото, като за тази цел накълцайте лука, зелената чушка и чесъна на много ситно. Сухата червена чушка накиснете във вода докато набъбне или я пуснете за малко във врящия бульон и после изстържете с помощта на остър нож месестата част.
Загрейте зехтина на среден огън и запържете първо лука и зелената чушка с щипка сол, щом омекнат и са готови сипете доматеното пюре, чесъна и месестата част на червената чушка. Гответе 4-5 минути и сложете ориза и калмарите, нарязани на пръстени.
Запържете за кратко и налейте прецедения бульон, чието количество трябва да е 4 пъти по-голямо от на ориза или малко повече. Целта ни е ястието да стане течно, с чорбичка, а не прекалено гъсто. Ако ви остане бульон може да си го съхраните във фризер.
Варете 12 минути на среден огън и добавете шафрана, скаридите и норвежкия омар (това пак си е скарида, но със дълги щипки и твърда обвивка). Мерлузата нарежете на парченца и също пуснете в ястието. Ако желаете може да ползвате филе от друга бяла риба.
Варете още 4 минути, не повече и отстранете от огъня. Добре е ястието да престои 5-6 минути преди да се сервира. Насладете му се с хубаво бяло вино.
Добър апетит!