Начин на приготвяне
Първо се прави сиропът и докато се охлажда, можем да направим тестото за тулумбичките.
Сиропът се сварява, като водата се завира заедно със захарта. Вари се 5 минути, като се разбърква два-три пъти и се изключва. Прибавя се ванилията и се изстисква сокът на половин лимон.
В тенджера на огъня се загрява водата за тестото заедно със захарта. Прибавя се щипка сол и маслото и се бърка, докато се разтопят. Щом водата кипне, брашното, предварително пресято, се сипва наведнъж и се бърка, докато се получи гъсто тесто.
Като се отлепи от стената на съда, се оттегля от огъня и се оставя да се поохлади. Яйцата се добавят към тестото едно по едно, като постоянно се разбърква след всяко до уеднаквяване на сместа.
Загрява се в дълбока касерола обилно количество олио, около два пръста.
Сместа се слага в пош с широк назъбен накрайник и тулумбичките се шприцоват директно в горещото олио. По-лесно и по-добре ще ви е, ако в този момент си имате помощник. По-удобно е третата ръка да отрязва с нож всяка тиквена дръжка, когато вие натискате с шприца. Дължината е както дойде - около 6-7 см.
Тулумбичките се изпържват по 5-6 бр. до златисто и се изваждат с решетъчна лъжица. Още горещи веднага се пускат в тенджерката със сиропа за около една минута. През това време се пускат в олиото следващите 5-6 броя да се пържат.
Сиропираните тулумбички се изваждат с решетъчна лъжица и се подреждат в чиния. Накрая тиквените дръжки се поливат с останалия сироп.
Тулумбичките Тиквени дръжки са чудни.
Коментари