Начин на приготвяне
Мидите ги почистваме от мустачките и с помощта на телена четка ги измиваме добре под течаща вода. Ако има отворени и счупени ги изхвърляме.
В дълбока тенджера смесваме чесъна, виното, целината, нарязана на дребно, зеления лук, също нарязан на дребно, олиото, черен пипер и сол.
Прибавяме към тях мидите и ги готвим на слаб огън около 5-6 минути, като от време на време ги разбъркваме. Готови са мидите, след като се отворят.
След като сме приготвили мидите пристъпваме към готвене на ориза.
Изчистваме и измиваме 1 ч.ч. дългозърнест ориз. В подходяща тенджера слагаме бульона от мидите/при мен излезе 2 ч.чаши/и още 4 ч.ч. гореща вода, така че да стане в съотношение 1:6.
Включваме котлона на най-ниска степен и варим до готовност. След което в гевгир измиваме под течаща вода ориза.
Аранжираме чиниите, като в средата слагаме ориза и около него мидите.