Начин на приготвяне
Необходима е плоска тава, леко намаслена със зехтин - 42/33 см; Фурна - 250 градуса без вентиратор.
Започва се с картофите
В голяма купа се изсипва водата с 4 ч.л. сол. Разбърква се. Картофите се почистват, обелват и нарязват на V образното ренде или мандолина на тънички дискове. Веднага се поставят във водата, за да престоят около 30 до 90 мин. Това спомага да не потъмнеят, да се овкусят и да се сготвят частично от солта. Ще омекнат.
След това време картофите се отцеждат от водата и с ръце се изстискват внимателно.
Поставят се върху домакинска хартия и много добре се подсушават. Това е важно, за да не остане след това тестото глетаво от влагата и картофите да останат хрупкави.
Прехвърлят се в голяма купа и се смесват със зехтина, лука нарязан на дискове около 3 мм, наситнен розмарин и черен пипер. Оставят се настрана.
Тесто
Междувременно докато се изчакват картофите, се приготвя тестото. В купата на миксера или ръчен такъв се изсипва брашното, сухата мая, отстрани солта, зехтин и се добавя водата. Замесва се меко тесто за около 5 минути. Ако изглежда сухо се добавя още малко вода.
Трябва да е гладко и еластично. Прехвърля се в леко намаслена със зехтин купа, покрива се и се оставя да втаса за около 30 мин. След това време се изважда и поставя в центъра на тавата и с ръце се разстила до краищата ѝ. Върху него се разпределя сместа с картофите, като се покриват и краищата на тестото.
Пече са на 250-220 градуса без вентиратор за около 30 минути или докато крайчетата на тестото покафенеят, а картофите са със златист цвят.
Пицата се нарязва на провоъгълни парчета. Сервира се топла с купичка билково песто.
Билково песто
Всичко продукти за билковото песто се почистват и се поставят в блендер. Смилат се на пюре. Поставя се в буркан и се дължи до 1 седмица в хладилник. Може да се ползва за спагети, брускети, салати или печени зеленчуци.
Пицата с картофи и билково песто е готова.
Източник: Кулинарен блог на Й.Петрова
Забележка: Изключително интересна и много вкусна пица, с уникално тъничко хрупкаво тесто, нещо по-различно от досегашните, които сме опитвали.
Суровото кашу в пестото не ми достигна малко и допълних със сурови бадеми, не се отрази вкусово, така че ако в момента няма кашу спокойно може да се замени със суров бадем. Ако не се разполага със сирене пекорино, може да се замени с пармезан.