Начин на приготвяне
От пресятото брашно смесено със солта, яйцето, олиото и водата замесете меко тесто за баница. Поставете тестото върху поръсен с брашно плот и го разделете на две равни части, оформени на топки.
Поръсете ги с брашно и ги завийте с чиста кърпа, за да се отпусне тестото, за около 20 минути. Разтопете мазнината (но не гореща).
Вземете едната топка и с помощта на точилка разточете на тънък лист. Поставете в средата на листа купа с диаметър на отвора 20 см, с отвора надолу, за да маркирате такъв кръг и разрежете останалата част на 12 трапецовидни листи до купата (разгледай снимките в галерията). Премахнете купата и намажете с мазнина маркирания кръг.
Започнете да теглите с пръсти трапецовидните листа към кръга един по един, като помежду им мажете с мазнина. Получавате кръгло слоесто тесто, което преместете върху чиния с неговия диаметър и поставете в хладилника, за да стегне мазнината, докато си приготвите следващото топче, като процедирате по същия начин като първото.
Вземете първото топче от хладилника и поставете второто на негово място.
Върху леко намазан с мазнина плот разточете на кора (може и с точилка, може и с ръце, като дърпате и разтягате тестото), с размер на дъното на тава 32 см, предварително намазана с мазнина. Поставете кората в тавата и поръсете с натрошеното сирене.
По същия начин процедирате с другата кора и я полагате върху сиренето. Оформената баница нарежете на квадрати а отгоре намажете с останалата ви мазнина.
Печете в предварително нагрята на 200 градуса фурна, за около 40 минути, до златист цвят.
Напръскайте изпечената баница с малко вода и я завийте с чиста кърпа да се задуши за около 10 минути, сервирайте.