Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Картофена салата»Картофена салата с бекон и пресни билки

Картофена салата с бекон и пресни билки

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Картофена салата с бекон и пресни билки
Снимка: marcheva14
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Ако знаете как да го аранжирате, и най-обикновеното ястие може да стане наслада за сетивата..."

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг червени
  • лимонова кора - от 1 бр.
  • лимонов сок - сок от 1/2 лимон
  • зехтин - 1/4 ч.ч., може и малко повече
  • заквасена сметана - 120 г ( или кисело мляко с висок процент)
  • горчица - 2 с.л. Дижонска
  • пушен бекон - 250 г
  • сол
  • черен пипер
  • зелен лук - 1 връзка (само перата)
  • магданоз - 1/2 връзка наситнен
  • копър - 1/2 връзка наситнен
  • каперси - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и нарязват на по-големи кубчета. Сваряват се в подсолена вода за около 20 мин.

Проверява се с виличка и след като се готови се свалят от котлона, поставят се в гевгир и се заливат със студена вода. По този начин се спира варенето им и те се освежават. Оставят се да се изцедят и охладят.

В купа се смесват с телена бъркалка зехтинът, лимоновият сок, настърганата лимонова кора, горчицата, заквасената сметана, сол и черен пипер на вкус. Разбърква се до еднородна смес. Оставя се настрана.

Беконът се нарязва на тънички кубчета или ленти и в малко зехтин, 1 с . л., се запържва до златисти и хрупкави парченца.

В приготвения сос се прибавят картофите, наситнените пера от зелен лук, магданоз, копър и се разбърква.

Добавят се беконът и каперсите, отново се разбърква.

Картофената салата се оставя в хладилник за около 1 час.

Картофената салата с бекон и пресни билки е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Супер картофки станаха!
30.11.2022 19:44