Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Босненска сирница

Босненска сирница

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Босненска сирница
Снимка: marcheva14
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Балкански вкусотии за приятели"

Необходими Продукти

  • вода - 200 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 350 г бяло
  • ПЪЛНЕЖ
  • яйца - 3 бр.
  • сирене - 300 г (или 500 г изварa)
  • олио - 60 мл
  • масло - 50 г
  • царевично брашно - 4 с.л. равни
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 200 градуса;

Плоска тава, покрита с хартия за печене.

Продуктите за тестото се замесват, като се разбърква брашното със солта и се налива водата. Добавя се и олиото на части. Замесва се тесто, което трябва да е гладко и еластично. Може да се ползва миксер.

Дели се на 4 равни топки, около 140 г всяка. В тесен съд, тавичка или чиния се налива половината от олиото /30 мл/, поставят се оформените топки тесто и се заливат с останалото олио. Покриват се с фолио и се оставят за 1 час.

В купа се разбиват яйцата, добавя се и сиренето, и солта. Разбърква се.

След определеното време на престой на тестото всяка топка тесто се разтегля върху плот с ръце, като се изтънява и се набляга на крайчетата, да са тънки. Не е проблем, ако се накъса тестото (може и да се разтегли и върху покривка, за да може след това с едно движение да се навие на ролка, без да се притиска с ръце).

С четка или с ръка тестото се намазва с част от маслото, поръсва се с 1 с.л. царевично брашно. По средата се слага плънката и внимателно с ръце се оформя на фитил, без да се притиска, а след това се завива на охлюв.

Поставя се в тавата, покрита с хартия. Баничките се поливат с останалото олио, около 1/2 с.л., и отново се поръсват с царевично брашно.

Пече се на 200 градуса за около 15-20 мин.

След като се извадят от фурната, още горещи се намазват с останалото масло.

Босненската сирница е готова.

Източник: Кулинарен блог Кокона

Баничките се сервират с кисело мляко, айран или плодове по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: