Начин на приготвяне
Фурна - 200 градуса;
Плоска тава, покрита с хартия за печене.
Продуктите за тестото се замесват, като се разбърква брашното със солта и се налива водата. Добавя се и олиото на части. Замесва се тесто, което трябва да е гладко и еластично. Може да се ползва миксер.
Дели се на 4 равни топки, около 140 г всяка. В тесен съд, тавичка или чиния се налива половината от олиото /30 мл/, поставят се оформените топки тесто и се заливат с останалото олио. Покриват се с фолио и се оставят за 1 час.
В купа се разбиват яйцата, добавя се и сиренето, и солта. Разбърква се.
След определеното време на престой на тестото всяка топка тесто се разтегля върху плот с ръце, като се изтънява и се набляга на крайчетата, да са тънки. Не е проблем, ако се накъса тестото (може и да се разтегли и върху покривка, за да може след това с едно движение да се навие на ролка, без да се притиска с ръце).
С четка или с ръка тестото се намазва с част от маслото, поръсва се с 1 с.л. царевично брашно. По средата се слага плънката и внимателно с ръце се оформя на фитил, без да се притиска, а след това се завива на охлюв.
Поставя се в тавата, покрита с хартия. Баничките се поливат с останалото олио, около 1/2 с.л., и отново се поръсват с царевично брашно.
Пече се на 200 градуса за около 15-20 мин.
След като се извадят от фурната, още горещи се намазват с останалото масло.
Босненската сирница е готова.
Източник: Кулинарен блог Кокона
Баничките се сервират с кисело мляко, айран или плодове по желание.