Начин на приготвяне
Сипете вода в голяма тенджера, подсолете я и я сложете да заври. Щом това стане, изсипете макароните и ги разбъркайте с вилица, за да не залепнат.
През това време изчистете лука, чесъна, морковите и целината. Нарежете ги на парчета и ги накълцайте на дребно в купата на пасатора (или в друг уред, с който разполагате).
В широк тиган сложете 2-3 супени лъжици зехтин и изсипете накълцаните зеленчуци да се карамелизират. Пърженето не трябва да ви притеснява, защото зеленчуците пускат достатъчно сок, в който да се задушат зеленчуците.
Изчистете и нарежете на парчета чушката и тиквичката и ги накълцайте по същия начин с пасатора. Прибавете ги към карамелизираните зеленчуци в тигана.
Обелете и пасирайте доматите и ги добавете в тигана. Посолете соса на вкус и добавете 2 щипки черен пипер и 1 ч.л. сушен босилек.
Когато зеленчуковата смес се посгъсти, започнете да добавяте по малко от водата, в която се варят макароните. 3 черпака би трябвало да са достатъчни.
След като добавите последния, отцедете макароните и ги добавете към соса, за да поврат с него. Изчакайте соса да се посгъсти, за до могат малките малчугани да си хапват спокойно, без да се капят много. Можете спокойно да ги оставите да се хранят с ръчички.
По желание към готовите макарони може да добавите настърган кашкавал, натрошено сирене и дори 2-3 с.л. крема сирене. Имайте предвид, че разтопеният кашкавал ще стане на конци и ще затрудни храненето на децата.
Рецептата е изключително подходяща за деца, които не обичат да хапват много зеленчуци.