Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Пълнозърнести пене със зеленчуков сос

Пълнозърнести пене със зеленчуков сос

Пълнозърнести пене със зеленчуков сос
Снимка: Десислава Петрова
1 / 2
02/08/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Страхотна паста, която ще похапнем с удоволствие"

Необходими Продукти

  • пене - 1 пакет пълнозърнести макарони
  • лук - 1 глава
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • моркови - 2 бр.
  • целина - около 20 г (1 шепа нарязана)
  • тиквичка - 1 бр.
  • червена чушка - 1 бр.
  • домати - 6 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • босилек - сушен
  • зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете вода в голяма тенджера, подсолете я и я сложете да заври. Щом това стане, изсипете макароните и ги разбъркайте с вилица, за да не залепнат.

През това време изчистете лука, чесъна, морковите и целината. Нарежете ги на парчета и ги накълцайте на дребно в купата на пасатора (или в друг уред, с който разполагате).

В широк тиган сложете 2-3 супени лъжици зехтин и изсипете накълцаните зеленчуци да се карамелизират. Пърженето не трябва да ви притеснява, защото зеленчуците пускат достатъчно сок, в който да се задушат зеленчуците.

Изчистете и нарежете на парчета чушката и тиквичката и ги накълцайте по същия начин с пасатора. Прибавете ги към карамелизираните зеленчуци в тигана.

Обелете и пасирайте доматите и ги добавете в тигана. Посолете соса на вкус и добавете 2 щипки черен пипер и 1 ч.л. сушен босилек.

Когато зеленчуковата смес се посгъсти, започнете да добавяте по малко от водата, в която се варят макароните. 3 черпака би трябвало да са достатъчни.

След като добавите последния, отцедете макароните и ги добавете към соса, за да поврат с него. Изчакайте соса да се посгъсти, за до могат малките малчугани да си хапват спокойно, без да се капят много. Можете спокойно да ги оставите да се хранят с ръчички.

По желание към готовите макарони може да добавите настърган кашкавал, натрошено сирене и дори 2-3 с.л. крема сирене. Имайте предвид, че разтопеният кашкавал ще стане на конци и ще затрудни храненето на децата.

Рецептата е изключително подходяща за деца, които не обичат да хапват много зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: