Начин на приготвяне
Включваме фурната да се загрее на 150 градуса. Приготвяме си 2 еднакви по размер тави, като ги намазваме с масло и ги набрашняваме. Ако разполагате с тави с незалепващо покритие или използвате хартия за печене, действайте според съответните методи.
Започваме с приготвянето на пандишпана: В голяма купа разбиваме маслото, заедно с 300 г от захарта. Настъргваме лимонената кора и изстискваме сока на лимона и ги добавяме към маслото. Добавяме и ванилията.
Отделяме жълтъците от белтъците. Започваме да добавяме един по един жълтъците в маслената смес, като разбиваме постоянно. В отделна купа пресяваме брашното и го смесваме със содата, солта и бакпулвера.
След това добавяме сместа с брашното към другата смес. Добавяме и мътеницата и разбиваме отново. Белтъците разбиваме на гъста пяна, заедно с останалата захар.
Добавяме разбитите белтъци към тестото и разбъркваме само със шпатула, не с миксер, за да се запази обема на разбитите пухкави белтъци.
Разпределяме сместа в двете тави и печем блатовете около 1 час , като усилваме темпетатурата на 175 градуса. Времето за печене е ориентировъчно - блатовете са готови, когато боднем клечка за зъби в центъра и тя остане чиста при изваждане.
След като блатовете се опекат ги изваждаме от фурната и ги оставяме за 5 минути така, както са в тавите, за са се отпуснат, след което ги изваждаме върху скаричка да изстинат.
Приготвяме масления крем, като първо разбиваме с миксер маслото с половината пудра захар. Добавяме белтъците и ванилията и продължаваме разбиването.
След това добавяме останалата пудра захар и сметаната. Продължаваме да разбиваме. Капваме 1-2 капки червена боя и разбиваме отново. Преценяваме цвета, който крема е придобил и по желание добавяме още боя.
Намазваме първия блат с крем, отгоре поставяме другия блат и отгоре намазваме обилно с крем, като покриваме и стените на тортата. Украсяваме по желание- например правим розички с помощта на шприц или използваме други начини за украса, ако не разполагаме със шприц.
Можем да украсим с парченца пресни ягоди или червени желирани бонбони.