Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Розова торта с мътеница

Розова торта с мътеница

Милена АлександроваМилена Александрова
Иноватор
4492k8361
Розова торта с мътеница2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
110 мин.
Порции
8
"Нежност, красота и любов само в едно парче..."

Необходими Продукти

  • За пандишпана
  • захар - 400 г
  • масло - 180 г
  • яйца - 6 бр.
  • лимони - 1 бр.
  • ванилия - 1/2 ч.л.
  • брашно - 380 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сода - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • мътеница - 160 мл
  • За масления крем
  • пудра захар - 500 г
  • масло - 60 г размекнато
  • жълтъци - 2 бр.
  • ванилия - 1/2 ч.л.
  • сметана - 2 с.л.
  • сладкарска боя - 3 - 4 капки червена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Включваме фурната да се загрее на 150 градуса. Приготвяме си 2 еднакви по размер тави, като ги намазваме с масло и ги набрашняваме. Ако разполагате с тави с незалепващо покритие или използвате хартия за печене, действайте според съответните методи.

Започваме с приготвянето на пандишпана: В голяма купа разбиваме маслото, заедно с 300 г от захарта. Настъргваме лимонената кора и изстискваме сока на лимона и ги добавяме към маслото. Добавяме и ванилията.

Отделяме жълтъците от белтъците. Започваме да добавяме един по един жълтъците в маслената смес, като разбиваме постоянно. В отделна купа пресяваме брашното и го смесваме със содата, солта и бакпулвера.

След това добавяме сместа с брашното към другата смес. Добавяме и мътеницата и разбиваме отново. Белтъците разбиваме на гъста пяна, заедно с останалата захар.

Добавяме разбитите белтъци към тестото и разбъркваме само със шпатула, не с миксер, за да се запази обема на разбитите пухкави белтъци.

Разпределяме сместа в двете тави и печем блатовете около 1 час , като усилваме темпетатурата на 175 градуса. Времето за печене е ориентировъчно - блатовете са готови, когато боднем клечка за зъби в центъра и тя остане чиста при изваждане.

След като блатовете се опекат ги изваждаме от фурната и ги оставяме за 5 минути така, както са в тавите, за са се отпуснат, след което ги изваждаме върху скаричка да изстинат.

Приготвяме масления крем, като първо разбиваме с миксер маслото с половината пудра захар. Добавяме белтъците и ванилията и продължаваме разбиването.

След това добавяме останалата пудра захар и сметаната. Продължаваме да разбиваме. Капваме 1-2 капки червена боя и разбиваме отново. Преценяваме цвета, който крема е придобил и по желание добавяме още боя.

Намазваме първия блат с крем, отгоре поставяме другия блат и отгоре намазваме обилно с крем, като покриваме и стените на тортата. Украсяваме по желание- например правим розички с помощта на шприц или използваме други начини за украса, ако не разполагаме със шприц.

Можем да украсим с парченца пресни ягоди или червени желирани бонбони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: