Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка с лебеди

Питка с лебеди

Питка с лебеди
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
16
"На сватба ще да е..."

Необходими Продукти

  • мая - 25 г
  • вода - 400 г
  • кисело мляко - 3 - 4 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • сирене - 100 г
  • сусам
  • маково семе
  • брашно - 900 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активира се маята, като се натрошава в 100 мл вода със захарта. Оставя се да шупне и замесваме тесто с останалите продукти, като двата жълтъка се отделят за намазване отгоре. Оставя се да втаса и разделяме тестото на три части - голяма, средна и малко топче за центъра.

Голямото топче се разточва на кръгла кора и нарязваме на 6 триъгълника. Правят се три разреза върху всеки триъгълник и от широката част се навива на кифли. Нареждат се в тава върху хартия за печене.

Средното тесто разточваме на правоъгълник, намазва се с олио и поръсваме натрошено сирене. Навива се на руло и нарязваме на 6 равни части. Всяка част се реже на две по диагонал и получените листа се нареждат първо между кифлите отвътре, после от външната страна с разреза нагоре.

Малкото топче се поставя в средата. Жълтъците се разбиват с малко олио, намазваме с четка питката и поръсваме семена. Замесва се тесто за декорация от 1 к. ч. вода, сол и брашно. Разточва се кора и се изрязват две кръгчета.

Прегъваме на две през средата, а с нож се прави разрез отгоре и се оформя главата на лебеда. С ножица се нарязва опашката. От два фитила тесто оформяме халкички и изрязваме две сърца.

Печем питката в загрята фурна 170 градуса 40 минути, като 10 минути преди това се залепва украсата от сърца и халки с малко жълтък или вода, а лебедите се пекат отделно, забодени с клечки за зъби. Когато е готова питката се маже с масло и оставяме на скара да се охлади.

Последно се забождат лебедите и питката е готова. Рецептата е на Соня Данова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: