Начин на приготвяне
Слагаме млякото и олиото на котлона и когато заври, прибавяме брашното. Бъркаме, докато започне да се отлепва от тенджерата.
Махаме от котлона и оставяме пареното тесто настрани да изстине.
През това време си приготвяме ванилов крем.
Разбърквам нишестето със захарта и прибавям яйцата. Бъркам с бъркалка до гладка смес. Слагаме прясното мляко на котлона. Преди да заври, махаме от котлона и на лека струя прибавяме част от млякото в яйчената смес.
След това връщаме яйчената смес в млякото и бъркаме до сгъстяване на крема като застройка на супа). Прибавяме ванилията и маслото и продължаваме да бъркаме до усвояването на маслото. Оставяме покрито с фолио да изстине.
Когато пареното тесто изстине, прибавяме едно по едно яйцата до пълното им усвояване. Броят на яйцата зависи и от големината. Прибавят се до получаване на гладка и лъскава, лепкава смес.
Пълним шприца и оформяме малки кръгли еклерчета. С по-малка приставка правим няколко чингелчета. Печем на 190°C за 20-30 минути.
Хубаво е ченгелчетата да се пекат отделно, защото на тях им трябва по-малко време за печене и ако се пекат с другите еклери, има възможност да се препекат.
Когато всичко е готово и изстинало, разрязваме кръглите еклери на две части, като горната част разделяме на още две с разрез през средата.
Пълним долната част с крем, по средата поставяме по едно ченгелче и отстрани до него - горната част от еклерите (която разрязахме на две отделни части) от двете страни на ченгелчето като крилца.
Разтопявам шоколада с 200 мл сметана и мажа шококадовите еклерови лебеди отгоре.
Да ви е сладко!