Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Еклери»Шоколадови еклерови лебеди

Шоколадови еклерови лебеди

Шоколадови еклерови лебеди
Снимка: Петя Страхилова
1 / 6
01/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
15
"Дори не сме си и помисляли, че можем да направим любимите шоколадови еклери толкова красиви"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • прясно мляко - 200 мл
  • олио - 200 мл или 200 г (или масло)
  • брашно - около 400 г
  • яйца - 10 бр.
  • За крема
  • прясно мляко - 900 мл
  • яйца - 3 бр.
  • нишесте - 90 г
  • масло - 75 г
  • захар - 250 или 300 г
  • ванилия - 2 ампули
  • За глазура
  • шоколад - 100 гр
  • сладкарска сметана - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме млякото и олиото на котлона и когато заври, прибавяме брашното. Бъркаме, докато започне да се отлепва от тенджерата.

Махаме от котлона и оставяме пареното тесто настрани да изстине.

През това време си приготвяме ванилов крем.

Разбърквам нишестето със захарта и прибавям яйцата. Бъркам с бъркалка до гладка смес. Слагаме прясното мляко на котлона. Преди да заври, махаме от котлона и на лека струя прибавяме част от млякото в яйчената смес.

След това връщаме яйчената смес в млякото и бъркаме до сгъстяване на крема като застройка на супа). Прибавяме ванилията и маслото и продължаваме да бъркаме до усвояването на маслото. Оставяме покрито с фолио да изстине.

Когато пареното тесто изстине, прибавяме едно по едно яйцата до пълното им усвояване. Броят на яйцата зависи и от големината. Прибавят се до получаване на гладка и лъскава, лепкава смес.

Пълним шприца и оформяме малки кръгли еклерчета. С по-малка приставка правим няколко чингелчета. Печем на 190°C за 20-30 минути.

Хубаво е ченгелчетата да се пекат отделно, защото на тях им трябва по-малко време за печене и ако се пекат с другите еклери, има възможност да се препекат.

Когато всичко е готово и изстинало, разрязваме кръглите еклери на две части, като горната част разделяме на още две с разрез през средата.

Пълним долната част с крем, по средата поставяме по едно ченгелче и отстрани до него - горната част от еклерите (която разрязахме на две отделни части) от двете страни на ченгелчето като крилца.

Разтопявам шоколада с 200 мл сметана и мажа шококадовите еклерови лебеди отгоре.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: