Начин на приготвяне
Разбийте за кратко яйцата със захарта за тестото. Добавете олиото, след това киселото мляко със содата бикарбонат. Смесете 1 ч.ч. брашно с амонячната сода и ванилията.
Изсипете го в яйчената смес и бъркайте с шпатула. Добавяйте още брашно, да се получи средно меко тесто. Разделете го на 6 еднакви топки.
Включете фурната да загрее на 180 градуса. Разточете всяка топка на тънка кора върху набрашнен плот, прехвърлете в тава с хартия за печене с диаметър 28-30 см , набодете с вилица. Печете за около 8-10 мин. или до зачервяване.
Изпечете всички кори и ги оставете да изстинат напълно. Получават се твърди, лесно чупливи кори.
За крема: отделете около 250 мл. от млякото, другото го сложете да загрее. Разбийте яйцата със захарта, добавете от брашното и отделеното мляко.
Трябва да получите гладка смес. От свареното мляко сипвате по малко към яйчената смес, като бъркате непрекъснато, след което връщате цялата смес в тенджерата с останалото сварено мляко.
Бъркайте енергично до получаване на хубав гладък крем. Махнете от котлона и добавете ванилиите.
В тава сложете малко крем на дъното и го разстелете навсякъде, поставете първата кора и после крем. Редувайте кора с крем и завършвате с крем. За финал можете да поръсите със смлени орехи, настърган шоколад или каквото пожелаете.
Хубаво е тортата да престои едно денонощие преди поднасяне.
Да ви е сладко!
Бележка: Не зная защо ѝ викат Баница на вятър в повечето райони, но нашите майки и баби често са я правили и все още я правят. Нежна и много вкусна е!