Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Торта Баница на вятър

Торта Баница на вятър

EлзаEлза
Чирак
48357106292
Торта Баница на вятър
Снимка: Eлза
1 / 3
14/08/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
18
"Торта с необикновено име и още по-необикновен вкус Някой знае ли защо се казва така?"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 к.ч. с връх
  • олио - 1 к.ч.
  • кисело мляко - 1 к.ч.
  • амонячна сода - 1 пак.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • ванилия - 1 - 2 пак.
  • брашно - за средно меко тесто
  • За крема
  • мляко - 2 л
  • брашно - 14 с.л.
  • захар - 16 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • ванилия - 2 - 3 прахчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте за кратко яйцата със захарта за тестото. Добавете олиото, след това киселото мляко със содата бикарбонат. Смесете 1 ч.ч. брашно с амонячната сода и ванилията.

Изсипете го в яйчената смес и бъркайте с шпатула. Добавяйте още брашно, да се получи средно меко тесто. Разделете го на 6 еднакви топки.

Включете фурната да загрее на 180 градуса. Разточете всяка топка на тънка кора върху набрашнен плот, прехвърлете в тава с хартия за печене с диаметър 28-30 см , набодете с вилица. Печете за около 8-10 мин. или до зачервяване.

Изпечете всички кори и ги оставете да изстинат напълно. Получават се твърди, лесно чупливи кори.

За крема: отделете около 250 мл. от млякото, другото го сложете да загрее. Разбийте яйцата със захарта, добавете от брашното и отделеното мляко.

Трябва да получите гладка смес. От свареното мляко сипвате по малко към яйчената смес, като бъркате непрекъснато, след което връщате цялата смес в тенджерата с останалото сварено мляко.

Бъркайте енергично до получаване на хубав гладък крем. Махнете от котлона и добавете ванилиите.

В тава сложете малко крем на дъното и го разстелете навсякъде, поставете първата кора и после крем. Редувайте кора с крем и завършвате с крем. За финал можете да поръсите със смлени орехи, настърган шоколад или каквото пожелаете.

Хубаво е тортата да престои едно денонощие преди поднасяне.

Да ви е сладко!

Бележка: Не зная защо ѝ викат Баница на вятър в повечето райони, но нашите майки и баби често са я правили и все още я правят. Нежна и много вкусна е!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: